Omet al contingut

DIGIREG

DIGIREG


Instal·lació dels sensors FloraPulse

Figura 1. FloraPulse instal·lat en vinya.

Coincidint amb la sortida del repòs hivernal de la majoria de cultius, es procedeix a realitzar la instal·lació dels sensors FloraPulse. Aquests s’instal·len en els cultius d’ametller, paraguaià, albercoc i vinya. En el cas del pistatxer i la tomaquera, no es poden instal·lar ja que el tronc de l’arbre o planta és insuficientment gran.

El FloraPulse és un tensiòmetre microxip que s’insereix en el teixit llenyós de l’arbre i mesura l’estat hídric de l’arbre en forma de potencial hídric. El tensiòmetre està en contacte amb els vasos conductors del xilema secundari, pel que permet registrar aquestes mesures de potencials.

És la mateixa informació que la que s’obté mitjançant una cambra de pressió Scholander però s’estalvia el temps que requereix realitzar aquests mostrejos i a banda, aporta dades de forma ininterrompuda, pel que es poden veure les oscil·lacions de potencial hídric entre el dia i la nit i al llarg de la campanya de reg.

Procediment:

1. Amb l’ajuda d’una broca especial, es perfora el tronc de l’arbre fins a una determinada profunditat.

2. Es disposa una peça metàl·lica en el forat realitzat en el pas anterior que servirà per caragolar el tensiòmetre.

3. S’insereix el tensiòmetre per a que quedi en contacte amb els vasos conductors del xilema secundari a la vegada que queda protegit amb una pasta especial.

4. Finalment es cargola l’altra peça metàl·lica i protegeix el sensor amb un material aïllant.

Figura 2. Dades obtingudes mitjançant un sensor tipus FloraPulse.

En la Figura 2, podem veure les dades obtingudes amb aquest tipus de sensor, on es pot observar la diferència de potencial entre el dia i la nit. En aquest cas el valor superior, que ha estat registrat al migdia solar, és de 8,5 bars; mentre que el valor inferior, que ha estat registrat durant la nit, és de 4,6 bars. 

Durant la campanya de reg, conèixer aquesta informació ens pot ajudar a ajustar millor el reg; essent també útil en cas que calgui aplicar tècniques de reg deficitari controlat (RDC) o calgui reduir el reg per restriccions d’aigua en un escenari d’escassetat hídrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *