Omet al contingut

DIGIREG

DIGIREG


Seguiment del cultiu: Presseguer

En la imatge anterior es pot observar l’arbre d’albercoquer monitoritzat. A continuació es realitza un repàs dels diferents sensors instal·lats: 

En la gràfica anterior podem observar els diferents valors enregistrats tant per sensors d’humitat com pel cabalímetre. En la primera gràfica, les barres verdes indiquen regs, tal com mostren els polsos de reg a la segona gràfica. Les barres blaves indiquen ETo i les taronges la pluviometria. Es pot observar clarament com en els dos períodes on s’han produït precipitacions, les barres d’ETo disminueixen considerablement. A banda, es produeix també un període d’absència de reg per tal de facilitar l’entrada de personal i maquinària a la finca per a la recol·lecció. 

La gràfica següent mostra els valors registrats pels sensors de potencial hídric de tija instal·lats en els arbres. Els valors, bastant similars entre si, indiquen que els arbres no han experimentat estrès hídric, amb un potencial màxim de 5 bars durant el període analitzat.

Per a llegir el gràfic anterior, cal tenir en compte conceptes com el predawn o potencial hídric predawn. El predawn correspon a la medició enregistrada abans de l’alba i reflecteix l’estat d’hidratació d’una planta o arbre després d’haver tingut un període d’equilibri amb l’aigua disponible al sòl durant la nit. És una mesura clau per avaluar l’estrès hídric en plantes.

Durant la nit, com que no hi ha llum solar, la planta deixa de transpirar i, per tant, el potencial hídric de la planta i el del sòl tendeixen a igualar-se. Per això, el potencial hídric predawn es considera un bon indicador de la disponibilitat d’aigua al sòl i de l’estat hídric de la planta sense la influència de la transpiració.

El potencial hídric predawn resulta de gran interès en estudis de reg i gestió de l’aigua, perquè proporciona informació precisa sobre l’estat hídric de la planta en relació amb l’aigua disponible al sòl.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *