En el cultiu del tomàquet, es van plantejar dos escenaris diferents: un en hivernacle i l’altre a l’aire lliure. En el cas del cultiu en hivernacle, la collita es va realitzar a finals de juliol. En el cultiu a l’aire lliure la collita es va realitzar al cap d’un mes, a finals del mes d’agost. En la imatge a continuació, del cultiu en l’hivernacle, es pot observar com algun fruit ja comença a madurar.
Durant la campanya, les revisions periòdiques del punt de monitoratge realitzades a través del visor web, van permetre detectar que no es rebien dades del cabalímetre, pel que es va procedir a la seva reinstal·lació. Cal destacar la importància d’aquest aparell, que permet mesurar amb precisió el reg acumulat al llarg de la campanya i influir per tant, en les prescripcions generades diàriament. És important tenir en compte, en el moment de la instal·lació dels sensors, el futur pas de maquinària o d’altres tasques agrícoles que puguin irrompre el seu funcionament.
La imatge a continuació, corresponent al període del 11 de juliol al 11 d’agost, mostra els registres dels sensors d’humitat i del cabalímetre.
En la gràfica superior es pot observar l’ETo diària calculada (barres blaves), la precipitació enregistrada (barra taronja) i els regs acumulats (barres verdes). Aquesta darrera també es pot veure en la segona gràfica en forma de polsos de reg. Finalment, la darrera gràfica mostra el moviment de l’aigua en el sòl a través dels sensors d’humitat.
Observant de forma més detallada el gràfic de sensors d’humitat, podem traçar el moviment que fa l’aigua en el sòl. Si ens fixem en la línia lila, que correspon al sensor situat a més profunditat (60cm), podem veure com mostra un contingut en aigua notablement inferior a la resta. Comparant amb la resta de sensors, la corba que es dibuixa es troba molt més suavitzada i no “reacciona” com ho fan els altres sensors situats més a prop del degoter quan es produeix un reg.
En la gràfica a continuació ens podem fixar els sensors situats a 15 cm de profunditat, corresponents a les línies blava i taronja. Els sensors reaccionen de forma gairebé immediata al produir-se un reg i es pot observar clarament com s’infla i es desinfla el bulb.
Finalment, en la gràfica a continuació podem observar els sensors instal·lats a 30 cm de profunditat. A diferència dels sensors instal·lats a 15 cm de profunditat, aquests dibuixen una corba més atenuada i retenen amb major facilitat l’aigua en el sòl. El seu “temps de reacció” al reg és major al dels sensors instal·lats a 15 cm i superior al del sensor situat a 60 cm.
Com a conclusió, podem determinar que la instal·lació dels sensors de contingut d’aigua en el sòl ha estat adient. Els sensors instal·lats, mostren certa coherència al reaccionar de forma progressiva en tant que la profunditat d’instal·lació augmenta. A banda, els sensors instal·lats a la mateixa profunditat mostren valors gairebé idèntics, fet que en valida el seu correcte funcionament.