Al llarg de la campanya de reg, s’han produït diferents fets a comentar:
Les característiques del sòl de la parcel·la han tingut un efecte directe en el reg. Anteriorment, el sistema de reg era per degoteig, però aquest any ha estat soterrat. L’objectiu principal era evitar els danys provocats per fauna salvatge en les mànegues de reg i, en certa manera, ajudar a reduir l’escolament superficial induït per una mala infiltració. Per això, es va modificar la freqüència de reg i es van repartir les prescripcions diàries en 5 programes diferents. D’aquesta manera, es va millorar la infiltració, es va reduir l’escolament superficial i l’entollament en determinades zones de la parcel·la.
En la gràfica a continuació es pot observar el repartiment dels diferents programes de reg per cada prescripció generada. Les columnes blaves corresponen a la ETo, les taronges corresponen a la precipitació enregistrada i les verdes corresponen al volum d’aigua aplicat enregistrat pel cabalímetre que s’ha instal·lat al punt de monitoratge.
Pel que fa als sensors FloraPulse, aquests es van instal·lar inicialment en el tronc de l’arbre. Posteriorment, en veure que els valors registrats no eren del tot fiables, es van re-instal·lar en branques secundàries per mantenir un millor contacte amb el xilema secundari i obtenir dades més fiables per a la resta de la campanya. Com que es tracta d’una plantació adulta, el diàmetre del tronc i el gruix de la seva escorça poden dificultar la instal·lació d’aquest microtensiòmetre.
En la gràfica a continuació, corresponent als registres dels microtensiòmetres de potencial hídric, es pot observar com, després d’obtenir dades que es troben fora de rang i que es consideren errònies, les dades tornen a mostrar uns valors adients degut a la re-instal·lació del FloraPulse. Posteriorment, ambdós aparells mostren una correlació entre els seus valors, fet que reforça el seu correcte funcionament
Tot i que els sensors instal·lats estan preparats per suportar les inclemències climàtiques, sempre es poden produir desperfectes. En aquest cas, la fauna salvatge va provocar diferents talls en el cablejat dels sensors d’humitat en el sòl, que tot i haver estat protegits, van haver de ser reparats.
Segons l’anàlisi obtinguda amb l’HYPROP, s’han pogut ajustar millor els paràmetres del sòl, coneixent-ne les propietats hidràuliques.
És important destacar també que en aquest cas, el programador de reg s’ha connectat directament a la plataforma IrriDesk, fet que ha permès automatitzar l’activació del reg, requerint només la seva supervisió.
Com es pot observar en les imatges anteriors, els arbres estan preparats per la collita, que es realitzarà de forma mecanitzada. Per tal d’evitar danys en els FloraPulse, es procedeix a la seva desinstal·lació per tal d’evitar que aquests es trenquin.
Un cop desinstal·lats els tensiòmetres de potencial hídric de tija FloraPulse, es va observar que hi havia resina al seu voltant, la qual cosa podria haver alterat les dades obtingudes en acumular humitat en aquest punt. La instal·lació dels FloraPulse ha proporcionat, en general, informació molt valuosa per conèixer l’estat hídric de l’arbre, però també ha requerit una supervisió constant. Aquesta supervisió ha estat enriquidora i útil per al seu ús en futures campanyes.